Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ROEMEENSCHE, SERVISCHE, BULGAARSCHE EN GRIEKSCHE RECEPTEN.

In Ro emenië wordt veel brood en melk gebruikt. Aan den hoofdmaaltijd in elk geval soep, vleeseh en vruchten, waarbij men wijn drinkt of t u i c a, een pruimendrank. Veel gebruikte soepen zijn c i o r b a de p e s t e (vischsoep) en ciorba de legume (groentensoep).

Bekende schotels zijn: s a r m a 1 e (gevulde wingerdbladen), mamaliga cu unt si branza, g r a t a r (gegrilleerd vleeseh), ghiveci national (groentenschotel met vleeseh) en ghiveci de post (groentenschotel zonder vleeseh).

De vruchtjes van de ook hier bekende lampionplant, die zich binnen in de lampionnetjes bevinden, worden ingemaakt in ’t zuur en vormen een delicatesse.

Mamaliga cu unt si branza is polenta met kaas en boter. De polenta wordt op de bekende wijze van maïsmeel en zout water gekookt. Heeft men een stevige brij verkregen, dan bestrooit men deze met geraspte kaas en begiet ze met gesmolten boter. Ook kan men de brij laten bekoelen, er koekjes van snijden en deze laag om laag met geraspte kaas en klontjes boter in een vuurvasten schotel in den oven zetten, tot de kaas draden heeft getrokken en zich bovenop een bruin korstje heeft gevormd.

S a r m a 1 e.

Men maakt een vulling van: ^ pond gemalen rundvleesch, £ pond gemalen kalfsvleesch, I a 2 eieren, iets zout en peper, wat gehakte peterselie, een geraspten

Sluiten