Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ui en wat in heet water geweekt en daarna uitgedrukt oud brood.

Jonge wijnstokbladen worden hiermee gevuld en opgerold, in een pan gelegd, met bouillon en het sap van 1 citroen overgoten en, met toevoeging van een klontje suiker, zachtjes gekookt. Een kwartier voor het opdienen laat men 3 a 4 klontjes suiker smelten en bruinen en voegt ze bij het nat. De bladen worden daardoor mooi goudkleurig.

De typisch Servische vrucht is de pruim. Uit de pitten stookt men den sterken likeur slivovitch.

Bosnisch brood.

Grof gemalen tarwe wordt met kokend water vermengd en met een doek bedekt om af te koelen. Na ca. 1 uur kneedt men het deeg goed door, vormt brooden en bakt deze meteen in den oven. Typisch „volkorenbrood”!

G y u v e c s (Servische pörkölt).

Fruit een gesnipperden ui in yet, voeg daarbij lij pond kleingesneden varkensfricandeau, met wat zout en laat het zachtjes stoven. Kook 3 dl rijst in water gaar.

Fruit 3 uien in ringen. Schil 8 tomaten af. Snijd 5 groene pepers in de lengte door, verwijder stengel, zaad en adertjes en snijd het vleesch in smalle reepjes.

Vul nu een vuurvasten schotel achtereenvolgens met boter, rijst, uiringen, kleingesneden tomaten, groene peper en vleesch, dan weer rijst, enz. Begiet elke laag met room waarin iets zout is gedaan. De bovenste laag moet uit tomaten met room bestaan. Zet den schotel ca. 3 kwartier in een matig warmen oven.

Sluiten