Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zure soep (Servisch).

Van een halve gans snijdt men het vleesch klein en kookt het met een selderijknol, een koolraapje, een halven ui, eenige peperkorrels, 4wat zout en een laurierblad en eventueel nog wat rijst in \ liter water gaar (bij toevoeging van rijst iets meer water). Dan voegt men wat azijn en een goede mespunt paprika er bij en laat de soep weer opkoken. Vlak voor het opdienen haalt men de groenten er uit, roert een eigeel en 4 lepels zuren room door elkaar in de terrine en giet de heete soep er bij.

Meloenconfituren (Bulgaarsch).

Men schilt en ontpit de meloen, waarna men ze in reepjes of blokjes snijdt. Op 1 pond meloen kookt men nu een suikerstroop van 1 pond suikerklontjes en \ liter heet water, die men, steeds afschuimend, inkookt tot een droppel ervan een draad trekt. Dan voegt men de meloen er bij en laat weer inkoken tot hetzelfde punt. Vervolgens wordt 1 kristal fijngestampt citroenzuur bijgevoegd, waarna men de stroop nog eenige malen laat opkoken. Dan giet men ze warm in glazen, laat bekoelen en sluit af met perkament.

Als de confituren na eenigen tijd versuikeren, zet men het glas voor het gebruik een poosje in warm water. J

Op deze wijze worden in Bulgarije allerlei vruchten (aardbeien, kersen, bramen, frambozen, ananas), ook rozebladen, tot confituren gekookt.

De Grieksche keuken toont een nauw verband met de lange kustlijn en den bodem, nl. met de visscherii en met de schapenteelt. Gebakken visch met tomaten

Sluiten