Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

TURKSCHE EN PERZISCHE RECEPTEN.

In deze reeds Oostersch te noemen recepten treffen wij een groote voorliefde aan voor zoete gerechten en versnaperingen. Vruchten, noten, groenten en rijst treden meer op den voorgrond dan vleesch.

Yoghurtsaus komt bij veel gerechten voor, b.v. bij schapenvleesch met spersieboontjes.

Hier vinden we meer kinderlijke genieting dan verfijnd smullen. Toch zijn de recepten niet eenvoudig.

Turksche koffie.

In een Turkschen koffiemolen wordt 30 gr. koffie gemalen, die in een Turksche koffiepan met steel met J liter koud water wordt opgezet. Men voegt daarbij zooveel poedersuiker, dat het mengsel heel zoet wordt. Driemaal laat men de koffie koken, waarna men ze telkens met eenige droppels koud water bluscht. Uit deze hoeveelheid gaan 3 Turksche koffiekopjes, die men driemaal, na elkaar, voor een derde vult, zoodat het dunne en het drabbige deel van de koffie eerlijk verdeeld worden.

P i 1 a f.

Een halve fijngesnipperde ui wordt in 1 ons boter lichtbruin gefruit, daarna voegt men er 1 pond ongewasschen rijst met zout bij. (Evenals bij risotto en andere Italiaansche rijstgerechten moet de rijst ongewasschen zijn, omdat ze anders niet geel fruit en ook te korrelig wordt.) Ten slotte giet men er tweemaal zooveel warmen bouillon van rundvleesch bij en laat de rijst daarin gaarkoken. Soms wordt nog geroosterd schapenvleesch en tomatensaus er bij opgedischt.

Sluiten