Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

H a 1 v a.

Deze nougat-achtige lekkernij wordt bereid uit gemalen pijnpitten en pistaches (groene amandelen), sesam-olie en rietsuiker, op de wijze van pindakaas. (Groene amandelen zijn hier echter vrijwel niet te verkrijgen en ook het malen is niet gemakkelijk.) De verkregen, ietwat draderige massa, waar soms nog wat cacao door gedaan wordt, is heel zoet en heel voedzaam. In ons land is ze hier en daar in doosjes of per ons verkrijgbaar.

Imam Baildi (gevulde aubergines).

Ronde aubergines worden ongeschild in olie gebraden, waarna men ze dwars op de richting van den steel doorsnijdt, het zachte binnenste verwijdert en de holten vult met een mengsel van in olie zachtgekookte stukjes tomaat en uisnippers, eventueel wat rijst en vleeschrestjes. Dan worden de aubergines licht ingezouten, in een vuurvasten schotel gelegd, met de olie van het braden overgoten en nog \ uur in een matig warmen oven gezet, waarna men ze laat bekoelen om ze koud op te dienen.

Artisjokbodems.

Mooie artisjokken worden van haren en blaadjes ontdaan. Daarna legt men de bodems naast elkaar in zout water met citroensap. In een wijde pan doet men een scheut olie, een knoflookteen, het door een doek gezeefde weekwater, een klontje suiker en de artisjokbodems.

Men laat ze op een zacht vuur koken en legt ze dan op een schotel. Het nat laat men inkoken, bindt het met een ietsje meel en giet het over de artisjokken. Tijdens het bekoelen zal het geleeren.

Dit gerecht wordt koud gebruikt.

Sluiten