Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Kookt men de rijst gewoon in water in een goed sluitende pan, dan kan men 1 kop rijst op IJ kop water nemen; als t kookt op een klein vuur; pan gesloten houden.

Ook kan men de rijst in kokend water (1 op 2) werpen, maar dan moet men roeren tot er geen water meer boven staat, dan de pan sluiten en de rijst nog een uur op een zacht vuur laten stoomen.

Ten slotte maakt men de rijst met een lepel los.

De rijsttafel bestaat steeds uit rijst met bijgerechten, met een zoet gerecht, vruchten en ijs tot slot. B.v.: gele rijst;

ajam panggang (kip);

kaber kebertoe (kalfsvleesch in omelet);

seroendeng-djagoeng (maïs);

sambal djeroek (van citroenen);

sambal badjak (lombok);

sambal klappa mentah (klapper);

sambal petéh (boontjes);

kroepoek Palembang;

atjar tjampoeradoek (gemengde groenten);

kwee klepon (zoet nagerecht);

vruchten;

ijs.

Hier zijn de recepten:

Gele r ij s t.

Benoodigd bij de rijst: 1 klapper, 1 lepel zout, IJ theelepel seréh, 1 theelepel gemalen curcuma, 4 djeroekpoeroet- (citroen-)bladeren en voor de versiering: wat selderij groen, gebraden uisnippers, geraspte komkommer, schijven hardgekookt ei en J kop gebraden katjang bras.

Sluiten