Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

katoembar en \ theelepel djienten (volgens de eerste bereiding is de sambal bewaarbaar); ten slotte ^ lepel assemwater en J liter santen (dit laatste niet wanneer men de sambal bewaren wil).

De lomboks, kemiries en alle kruiden worden samen fijngestampt en in boter gebraden. Dan voegt men er de santen bij en laat het mengsel verkoken tot het rood geworden is en het vet boven drijft; tijdens het koken voegt men er het assemwater bij.

Deze sambal is bij het bereiden van allerlei gerechten (van vleesch, visch, garnalen, eieren) te gebruiken.

Sambal klappa mentah.

Benoodigd: 2 koppen geraspte klapper, 3 gesnipperde knoflookteenen, ^ theelepel fijne kentjoor, J fijngesneden lombok en iets zout.

De kruiden worden fijngestampt en met de klapper vermengd.

Sambal petéh.

Benoodigd: ^ fleschje gezouten petéh-boontjes,

1 lepel sambal brandal (zie hieronder), 3 knoflookteenen, 1 theelepel laos, 1 lepel fijne seréh, 1 lepel trassiwater, 1 kop santen.

De boonen worden gesnipperd, een nacht in water geweekt en daarna gaargekookt. Knoflook en laos worden samen fijngestampt en gebraden met de sambal brandal, daarna met de boonen vermengd. Vervolgens worden het trassiwater, de seréh en de santen er bijgevoegd en alles samen gebraden tot de olie er uit komt.

Sambal brandal.

Benoodigd: 8 gepofte lomboks, 8 kemiries, 1 theelepel zout, 1 theelepel gebrande trassi, 3 lepels assemwater, 3 citroenbladeren.

Sluiten