Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zooveel water, dat dit 3 cm boven de rijst staat. In een gesloten pan worden rijst en gehakt zachtjes gekookt, tot er putjes in de rijst komen. Dan roert men enn, voegt er een kop water bij en laat alles zachtjes gaarkoken in de gesloten pan, af en toe roerende. De rijst moet ten slotte heel zacht zijn.

Sajoer asse m.

Sajoer is soep die bij de rijst gebruikt wordt als jus.

Benoodigd: 2 lepels fijngesneden sjalotten, 3 knoflookteenen, 3 lomboks met pitten, 2 theelepels zout, 1 theelepel rauwe trassi, £ theelepel fijne laos, wat assemwater, 2 lepels rauwe, gepelde garnalen en 1 ons jonge spersieboontjes.

De boontjes worden gaargekookt en intusschen de kruiden fijngestampt; daarna vermengt men beide en voegt het assemwater er bij. Men kookt het mengsel op, doet de garnalen er bij en iets zout en laat de soep dan nog even goed doorkoken.

Pèpès-zal m.

Benoodigd: \ blikje zalm, 6 uitgehaalde kemiries,

4 lomboks zonder pitten, 1 theelepel fijne temoekoentji,

^ theelepel zout, 1 theelepel assemwater, 2 lepels gesnipperde ui, 3 knoflookteentjes, gedroogde pisangbladen of koolbladen.

Alles, behalve de visch en de bladen, wordt samen fijngestampt en met het assemwater vermengd. Op een pisangblad of op een met kokend water overgoten (en daardoor soepel geworden) koolblad legt men een laagje zalm en daarop een laagje kruiden. Dan rolt men het blad op of vouwt het dicht en bakt de pakjes of rolletjes in boter.

Sluiten