Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

vleeschballen in bouillon, of in deeg gerold en gestoomd; geroosterde visch;

zoete aardappelen, gebruind in zoete ohe; duiveneieren in bouillon met kool; gebakken kuikens;

vleesch, toebereid met wijn, soya, suiker en azijn; gebraden eend met meelschijfjes; bouillon met ham; gebak met groenten;

vruchten en zoete snoeperijen, o.a. suikergebak van kleefrijst, sesamkoekjes, gedroogde honmgdadels, gebakjes van rijstmeel, noten en roode suiker.

Bij het middagmaal wordt ook thee gedronken.

De bij de bereiding van deze spijzen gebruikte ingrediƫnten zijn voor een deel typisch Chineesch. Zoo zijn b v. de soya, de azijn en de wijn geheel anders dan wat wij daaronder verstaan. Den laatsten kan men m e recepten vervangen door cognac. De bekende gele wijn^wordt van rijst gemaakt; ook vananderegranen en van vruchten maakt men wijn, echter nooit van druiven. Wat de soya betreft, deze is eigenbjk soyaboonenkaas, dus een vaste substantie van soyameel (poedervormig soyameel is in Nederland verkrijgbaar), soyaboonen worden thans ook hier en daar in Europa (Duitschland en Denemarken) om hun hoog eiwitgehalte verbouwd. Wat wij soya noemen, heet tsmg tsiang of miƫn tsiang. Ook gebruikt men om te kruiden hiang tsai,

een kruidjf dat het midden houdt tusschen petersehe en pimpernel en misschien een soort basihcum is. er er veel uien en knoflook, gember, anijs, waterkers, sesamkruid en een soort bieslook, kioe tsai, dat vooral door het volk gebruikt wordt en dat zulk een doordringenden

Sluiten