Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

geur bezit, dat men het spoor van den gebruiker door de straten kan volgen! — In sausen wordt veel piment gebruikt, die men eerst in sesamolie heeft afgetrokken.

Wat het vleesch betreft, dit is altijd versch varkensvleesch; de mohammedanen nemen in plaats daarvan schapenvleesch. De laatste jaren wordt ook wel rundvleesch gegeten. Daarnaast gebruikt men verbazend veel kip en eend.

Boter is ten eenenmale onbekend. Men gebruikt schape- en varkensvet, sesamolie en arachide (aardnotenolie).

De gebruikte granen zijn in de eerste plaats rijst en gierst of negerkoren (in Afrika doerrah genoemd), ook maïs en tarwe.

Als groenten zijn in zwang: kool, boonen in allerlei soorten, radijs, selderij, kastanjes en, speciaal Chineesch: zoete aardappelen, lotuswortel, boonenloof, bloemen van jasmijn, magnolia en daglelie, bamboespruiten (ook in Nederland verkrijgbaar, in blik), yams. Als vruchten: meloenen, roode mispels (waarvan men ook compote maakt), perziken, pruimen, bessen, granaat- en sinaasappelen.

Verder gebruikt men veel noten (vooral in gebak), veel eieren (vooral van eenden en duiven), kleine dieren als kikkers, muisjes en allerlei uit zee: visch, garnalen en krabben, allerlei schelpdieren, zeekomkommers, enz. Een delicatesse zijn b.v. haaievinnen, die aan geen bruiloftsdisch ontbreken.

Alles, ook vloeistoffen, wordt per gewicht verkocht.

Bij de bereiding van al deze heerlijkheden komt nog heel wat kijken. Een Chineesch kookboek

Sluiten