Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

van de gekruide suiker is verrukkelijk en het resultaat van het rooken uitmuntend.

Het poffen gebeurt in asch, gloeiende kolen of gloeiend zaagsel. Men bedekt de te poffen of liever te koken spijzen met een laag leem en zet ze zoo in de hitte. Of men doet ze in een kruik, gesloten met een deksel die met leem is „verzegeld”. Vleesch, op deze wijze gaargeworden, heeft al haar aroma en sappen behouden.

Gezouten voedsel wordt veelal na het zouten gedroogd (visch, schaaldieren, groenten). Gedroogde zoute garnalen b.v. vormen een algemeen wintervoedsel.

Thans gaan wij over tot de practijk. Hierbij wenschen wij kok en kokkin goeden moed en volharding en den dischgenooten goeden eetlust en een fijne tong!

Vleesch, visch, gevogelte, enz.

Vleesch in sneden (tsjao joo piën).

Benoodigd: 6 ons varkensrug (zeer mager), 2 ons reuzel, een ons tsiang, een mespunt suiker, een kop kippebouillon, een beetje soyameel, een fijngehakt teentje knoflook, tien dunne sneden ham, een ons gehakte bieslook.

Het vleesch wordt in dunne plakken gesneden, eenige oogenblikken in gelen wijn geweekt en dan in water afgespoeld. Daarna werpt men het in heet vet en laat het bruinen; nu worden alle andere ingrediënten, behalve de ham en het knoflook, bijgevoegd, het laatst het soyameel, dat met wat water is aangemaakt.

Het vleesch wordt op een schotel gelegd, met het knoflook bestrooid en omringd door de ham.

Sluiten