Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Miën tsiang (tsao tiën mi tsiang).

Deze saus („soya” bij ons) is bereid met gegist meel met zout, op de volgende wijze:

io schepel (3 liter) soyaboonen (tsan teoe) een nacht in koud water laten weeken. Den volgenden dag in versch water koken tot ze zoo zacht zijn dat men ze gemakkelijk fijn kan maken. Er purée van maken en deze vermengen met 3 liter bloem. Het verkregen deeg moet de consistentie van dikke modder hebben. Hiervan vormt men een koek dien men op stoom kookt. In stukjes snijden en deze in een mand op een vochtige plaats zetten, waar men ze 10 dagen laat staan. Dan moeten ze beginnen uit te slaan. Vervolgens legt men ze eenige dagen in de zon.

In een kruik doet men een pond zout en voldoende water om het in op te lossen. Deze kruik wordt in de zon gezet en men werpt er alle stukken soyameel (soyakaas) in. Men roert er zoo heftig in met een stok, dat men een gelijkmatige massa krijgt, als room. Zijn er nog stukjes in, maak ze dan fijn tusschen twee steenen of in een vijzel. De kruik steeds in de zon laten staan.

Na eenigen tijd wordt de vloeistof dik en roodachtig. Men doet ze dan over in een andere kruik en de „soya is klaar om bewaard en af en toe benut te worden.

Tsing tsiang (tsao tsiang joe).

Een schepel (10 liter) gele soyaboonen wordt schoongemaakt en in water tot purée gekookt. Met 7?pond droge bloem vormt men daarvan een dik deeg, waarvan men een koek vormt. Deze wordt in een lage mand, bedekt met stroo, in den kelder gezet. Na 2 dagen hangt

Sluiten