Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

JAPANSCHE RECEPTEN.

De Japanners zijn sober. Eerst 40 jaar geleden begonnen zij vleesch te eten. Het dagelijksch voedsel bestaat uit zorgvuldig gekookte rijst, daarbij wat zoeten wat zout-klaargemaakte groenten en een soepje van boonensap. Op de rijst neemt men wat gekruimeld groen zeewier, dat even geroosterd is.

Het ontbijt bestaat uit rijst, gedroogde visch en schijven rauwe daikon (’n wortel).

Als lekkernij gelden ballen gekookte rijst met rauwe visch er op, die met soya gebruikt worden.

Het tegenwoordige volksvoedsel: gepolijste rijst, wordt door de neiging tot Westersche levensvormen meer en meer vervangen door wittebrood. De soldaten krijgen echter ongepolijste rijst, en aan het keizerlijk hof wordt deze eveneens gebruikt.

Japansche mie-schotel.

De mie of vermicelli wordt met wat soya in heet water opgekookt en opgediend in een aardig kommetje. Men voegt er dan wat fijngesneden peterselie bij en een rauw ei en slurpt het gerecht op met ’n stokje.

Japansche kerrie.

Een halve wittekool, een bord vol peultjes, een schoteltje vol boontjes, eenige asperges, 2 preien en wat reboeng (in fleschjes verkrijgbaar) worden fijngesneden en in water met een wijnglas soya opgekookt, terwijl men nog 7 fijngestampte zoete amandelen bijvoegt en zout naar smaak.

Intusschen maakt men gehaktballetjes met wat gemalen koriander er door en braadt deze in boter tot ze hard zijn. Zijn de groenten gaar, dan voegt men de balletjes er bij.

Sluiten