Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Eierstokziekten

Eierstokziekten

niet, dat eetlust niet onafhankelijk is van wèt iemand voorgezet wordt, en al evenmin van de wijze waarop dat gebeurt. Men verdeelt ons voedsel wel eens in echte voedingsmiddelen en genotmiddelen; de laatste bezitten dan weinig voedingswaarde en zijn er slechts voor den goeden smaak. Maar indien die goede smaak noodzakelijk is voor den eetlust en dus ook voor de spijsvertering, wat voor nut wil men dan zonder hen hebben van die zg. werkelijke voedselsoorten ? En niet alleen de smaak is hier van belang (zout, kruiden, mosterd en dergelijke), maar ook het uiterlijk. Aardappelen, bloemkool en visch geven een kleurenkombinatie, die al heel weinig aantrekkelijks heeft. De van ouds beroemde Fransche keuken dankt haar reputatie niet het minst aan de meesterlijke wijze, waarop haar koks de schotels wisten in te richten; ware kunstenaars in het opdisschen waren deze heeren. Onze maaltijd moet met zorg en kennis worden voor- en toebereid, met aandacht worden genuttigd. Eerst dan mag men aan den eetlust eischen gaan stellen.

Eierstokziekten. Men kan de afwijkingen van de vrouwe¬

lijke kiemklieren in hoofdzaak verdeelen in ontstekingen en gezwellen. Ontsteking van den eierstok treedt meestal slechts op als gevolg van een aandoening van de overige geslachtsorganen en dit behoeven volstrekt niet altijd geslachtsziekten te zijn. Elke ontsteking van scheede en baarmoeder kan zich tot in de eierstokken voortplanten. Dikwijls echter is de eierstokontsteking het eerste, wat duidelijk bespeurd wordt. Bij een rechtszijdige ontsteking is dan een onderscheid tegenover blindedarmontsteking vaak moeilijk te vinden.

Men kan de ontstekingen weer verdeelen in chronische en in acute, zooals men dit vrijwel voor alle ontstekingen kan doen. Onder de chronische nemen de tuberculeuze weer een belangrijke plaats in.

De tumoren, gezwellen van den eierstok, kan men weer verdeelen in aangeboren en later verkregen; men moet zich voorstellen, dat in een orgaan als de eierstok de ontstaansmogelijkheid voor tumoren zeer gunstig is; tal van afwijkingen worden er soms bij de geboorte al in aangetroffen; verschillende gezwellen zijn terug te voeren tot op onnatuurlijke wijze ont-

Sluiten