Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Priessnitzverband

Prostaatvergrooting

Priessnitzverband heeft ten doel een min of meer broeiende warmte in het betreffende lichaamsdeel teweeg te brengen. De groote Priessnitzverbanden worden het meest toegepast om de borst bij bronchitis, longontsteking, pleuritis enz.

Een ander voorbeeld zijn de Priessnitzverbandjes met Burowwater om een zwerende vinger. Men bedenke dat bij dit laatste de warmtewerking over de geheele dikte der vinger uitgebreid wordt, en daardoor wel een zekere bespoediging van het rijp worden van de ontsteking te verkrijgen is, maar niet zonder tevens ook het voortschrijden naar binnen te bevorderen.

Men moet een Priessnitzverband niet als een onschuldig huismiddeltje beschouwen wat nooit kwaad kan doen.

Het origineele verband bestaat uit 4 lagen: ten eerste de natte doek, ten tweede een vel taftlinnen, grooter dan de doek; dan een laag vette watten, weer grooter dan de taftlaag en dan een afsluitend verband om alles heen (om de borst het gemakkelijkste een groote handdoek). Of het water koud of warm moet zijn, hoelang de priessnitz moet blijven liggen enz. moet men nauwkeurig aan den dokter vragen 1

Prostaatvergrooting. De prostaat of voorstandersklier ligt (alleen bij den man) bij de overgang van de blaas in haar uitvoergang naar buiten. De klier bevat veel spierweefsel en is innig vergroeid met de spierwand van de uitvoergang ter plaatse. Het afscheidingsproduct speelt een rol in de geslachtsfuncties.

Een vergrooting dezer klier komt slechts op lateren leeftijd voor. Het laat zich hooren dat zich verschijnselen zullen voordoen van de kant van de urineloozing. Er moet aanvankelijk meer geperst worden, later begint de blaas zelf ook te veranderen, doordat zij voortdurend overvuld en overspannen is. Door de slechtere afvoer, door stagnatie (achter blijven) van urine in de blaas ook na de loozing treedt er vrij gemakkelijk een blaasontsteking op met z’n gevolgen. Tenslotte kunnen in zoodanige gevallen ook de nieren lijden door de stuwing en compliceeren verschijnselen van onvoldoende nierwerking het ziektebeeld.

Door catheeriseeren, d.w.z. door het inbrengen van een lange dunne gummi buis tot in de blaas (een manipulatie die na eenige oefening door de patiënt met inachtneming der

Sluiten