Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

die door hun bevelhebbers naar de slagvelden worden gestuurd. Er moest een uniformverbod komen over de heele wereld. Dan is de animo er af. Heusch, meneer van Hasselt, talloozen doen het alleen om het pakje. De Kra ook, die stalt z'n decoraties 's Zondags uit. Als niemand meer soldaat wil zijn is er nooit meer oorlog.

Dat kan allemaal wel zijn, Seffe, maar een man als de Kra méént toch dat hij het goede doet. En jij meent ook dat je het goede doet, een ander doet wéér anders en meent ook de goede zaak te dienen...

Maar de Kra wil het goede niet. Het kan hem niets schelen. Hij zegt: zoo lang er menschen zijn blijft er oorlog. Wat heeft de wereld aan zulke menschen? Komen we daarmee verder? Hij heeft makkelijk praten. Hij heeft een pensioen en met de wereld verder weinig meer te maken. Maar denkt hij een oogenblik aan ons, jongeren? Hij moet toch het verschrikkelijke van de oorlog wel kennen.

Daarin heb je gelijk, Sefïe, zoo iemand leeft eigenlijk niet meer. Wie zich schikt en er genoegen mee neemt dat alles maar zoo blijft als het is, die parasiteert op de menschen.

De zuster kwam binnen, lachend, wel wel,

Sluiten