Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

een reƫele uitvoerbare oplossing te geven, en zonder ook maar ergens te wijzen op het goede, dat toch zelfs in ons ouderen nog is. Geloof me, Seffe, door de menschen alleen maar het slechte voor te houden wek je het slechte in hen nog erger op. Juist door ook op het goede te wijzen kun je het kwade het heftigst bestrijden.

Van Hasselt zweeg en streek met zijn handen vermoeid over zijn hoofd. Seffe dacht na over zijn woorden: heb ik er in de proloog niet nadrukkelijk op gewezen dat de wereld lijdt aan te oude menschen? Heb ik niet duidelijk gezegd dat de ouderen hun verantwoordelijkheid tegenover hun kinderen beter moesten beseffen? Maar hij wilde dit alles tegen van Hasselt niet zeggen, hij behoort immers ook tot het verdwijnend geslacht dat zichzelf nog goedpraten wil. Maar waarom was hij zoo veranderd bij vroeger? Had hij die nacht niet gezegd dat hij zich door het boek heerlijk opstandig had gevoeld? Of was dat alles een droom geweest?

Je moet niet denken dat ik je boek niet mooi vind, Seffe, integendeel, het is een prachtig stuk verontwaardiging. De lezer moet het beschouwen als een onweerswolk die voorbij

Sluiten