Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

NAALDVAREN.

volgen; de segmenten gaan veel vlakker en verder uit elkaar zitten; zij lijkt dan veel op Groote Stekelvaren en heet dan A. Filix femina? dilatatiformis.

Gewone- en Groote Stekelvaren (Dryopteris austriaca spinulosa en D. a. dilatata) zijn er relatief zeldzaam. Ze groeien wel door elkaar, vaak aan boom- of heesterstronken; bij de eerste staan de veeren meer rechtop, bij de laatste wijd uit elkaar; deze kan een struik worden met een doorsnede van 1.5 meter.

Van de drie Beukvarentjes (Dryopteris Phegopteris, D. Linnaeana en D. Robertiana) kwam vroeger ’t tweede bij Slavante voor; de beide anderen groeien alleen op ’t Belgisch gedeelte.

’t Blaasvarentje (Cystopteris Filix fragilis) groeit hier en daar in mergelmuren en op beboschte hellingen bij Slavante Caestert en Canne; ook in de muur van ’t kanaal aan de Lievevrouwekade bij de sluis.

Dubbelloof (Blechnum Spicant) in ’t bosch bij Caestert en verder zuidwaarts, waar ook Eikvarentjes (Polypodium vulgare) nog te vinden zijn; deze komen ook nog bij Canne voor.

«

Sluiten