Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

AARDVEDKRDISTEL.

vertalkt zijn, zonder dat de bloemen kleiner behoeven te worden.

Op dezelfde wijze gedraagt zich de Zilverdistel (Carlina acaulis) op haar natuurlijke standplaats in de Alpen; hier draagt ze alleen één stenggellooze bloem; in voedzamen tuingrond krijgt ze io tot 12 cm hooge stengels. We vinden de stengellooze veel mooier.

Door het heele krijtland verspreid is ook de Knikkende Distel (Carduus nutans), een prachtige plant, niet alleen wegens haar groote purpere bloeiwijze, maar ook om de groote glanzend blauwachtig groene nog niet bloeiende bladrosetten in den winter. Waar ze met C. crispus bij elkaar groeit zijn kruisingen niet zeldzaam.

Driedistel (Carlina vul garis). De naam Driedistel is gemiddeld wel van toepassing op de planten zooals ze op de krijthellingen groeien; hier draagt de stengel meestal drie bloemen, maar op de dorre plaatsen kan ze ook slechts één- of tweebloemig zijn; en in vette grond kan ze 50 cm hoog worden met meer dan 30 bloemen. De bloemhoofdjes bestaan uit een centrum met kleine vast naast elkaar staande geel en paarse buisjes; dit zijn de eigenlijke bloemen; hier

£

Sluiten