Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

GROOTE HOEFIJZERNEUS.

soorten bespreken, trachten, uw antipathie tegen de vleermuizen weg te nemen, door één en ander mede te deelen over deze belangwekkende, vliegende insecteneters.

De vleermuizen, de Chiroptera, zijn de eenige zoogdieren, die het luchtruim veroverd hebben en het verwondert ons dan ook niet, dat velen meenen, dat het vogels zijn. Trouwens deze fout maakten ook de oude dierkundigen en eerst in de 16e eeuw werd voor de vleermuizen een plaatsje ingeruimd in de groep der zoogdieren.

Vliegende zoogdieren, dat moest dus een verandering in het gewone zoogdiertype meebrengen en inderdaad wijken deze dieren in bouw sterk af. De voorpooten zijn met behoud van het grondplan, in vleugels veranderd. Van de hand zijn, behalve de duim, vier vingers sterk verlengd en als baleinen in een paraplu, houden zij de . dunne, elastische vlieghuid, een bijna onbehaarde huidplooi, tusschen zich uitgespannen tijdens de vlucht. Deze vlieghuid is voorzien van vele elastische vezels, dwarsgestreepte spieren, bloedvaten en zenuwen, terwijl bijzondere zintuigharen er in voorkomen. Van den hals af is deze huidplooi uitgebreid tusschen arm, achterpoot en staart. Van den arm steekt alleen de geklauwde duim er buiten, terwijl de geheele voet, waarvan de teenen klauwen dragen, vrij is.' Het hielde11 draagt een uitsteeksel, het spoorbeentje, dat een aanhechtingsrand vormt voor het stiartgedeelte van de vlieghuid.

In verband met de vliegende leefwijze is het geraamte stevig

ii

Sluiten