Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

eten en thee zonder suiker te drinken en kleeren van stijve, knisterige, koud aanvoelende, gesteven stoffen te dragen. Niet uit noodzaak, maar uit overtuiging of misschien alleen maar omdat ze een passie heeft voor ontberingen. En verder ziet ze er zeer essentieel uit, alsof ze gekleed geboren is ... . in een keperen nachtponnetje met festons b.v.

Van de kraamkamer heeft ze zich schuw verre gehouden, maar het altijd wat sloome, apathische huishouden gaat nu in marschtempo. Het marcheert. Men zou er een roffel bij willen slaan. En de sluiering van verwaarloozing of was het verlatenheid, die over het huis lag als herfstige spinnewebben kunnen liggen over de velden, is verstoven bij deze vaart.

— O, het is wel goed —, denkt Stance, — als het maar zooveel lawaai niet maakt. —

Ze voelt als een gedurig tochten om zich heen. Dit snelle huishouden ! Dat is dat.... dat is dat.... dat is dat.... zjüüüüüüt.... en zijn er nog stille hoeken, waarheen je vluchten kunt?

Lang is ze boven gebleven na Dolfjes geboorte. Beneden rumoerde Johanna. Eenmaal daags kwamen de kinderen. En Freek toonde het ronde stuk in zijn broek .... op een keer.

— Mooi. —

— Tante Johanna gedaan. —

— Mooi. —

Dan waren ze weer weg en rond haar was de stilte,

Sluiten