Geen zoekvraag opgegeven

Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

kans dat de hengelaar zich ergert, dan is er kans dat het blik omvalt.

Dat er een wolk kwam had hij goed geroken. De zon was nog niet op toen die wolk boven den einder steeg. De worm antwoordde niet, hij peinsde of het waar was, dat al deze verstoring van een hengelaar kon komen. Wat was een hengelaar op den langen duur? Immers ook een schepsel dat geslingerd wordt, op de aarde valt, zijn tijdje hengelt en weer weggeslingerd wordt. En kon zoo iets het lot van een worm besturen? Neen, dacht hij, dat is de oorzaak niet.

De worm, die aan den haak hing, zag uit het duister een jong vorentje verschijnen, vroolijk in het zilver, met een argeloos gezicht en gereed om toe te happen. Maar de vader schoot toe, drong hem terzijde en berispte zijn onberadenheid. Die verachtelijke worm, zeide hij, is niets dan aas en als je ervan eet wordt jijzelf morgen opgegeten. Eens voor al, wacht je voor wormen aan een draad. En spelend lokte hij hem mee.

Ziedaar, dacht de opgesloten worm, ik ben verachtelijk, ik hang aan een draad. Maar laat ik de zaak eens overwegen. Het is mogelijk waar dat ik die helft van mijzelf nooit terug krijg, dat

Sluiten