Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ELS NEEMT DE LEIDING

kwart na zes precies wilde eten. En om tien voor half zeven zat hij al met een geërgerd gezicht op tafel te trommelen, terwijl hij speurend naar de deur keek. Kathe bracht de soepterrine binnen en vulde de borden. Dat deed ze netjes, zonder één druppel te morsen. Intussen vulde Els in de keuken de terrine voor de familie Landsma.

Zo ging het werk gesmeerd. De slaatjes stonden al gereed, de groente en het vlees werden warm gehouden en de aardappels waren bijna gaar. Joop stak haar hoofd weer om de deur heen.

„Zeg Els, mag ik eens opdienen? ’t Lijkt me zó leuk.”

„Neen, natuurlijk niet,” antwoordde Els. „En ’t is bijna half zeven. Je moet naar huis. ’t Is tijd om te eten!”

Wil wist haar vriendin te overreden, om mee te gaan en met een zucht van verlichting zag Els de meisjes verdwijnen.

In de kleine kamer, achter het eetzaaltje, dineerde de familie Verschoor. Ze aten er met hun drieën, want Els kwam niet aan tafel. Die at staande in de keuken, met Kathe. Het smaakte haar helemaal niet. Ze had al enige uren in die kooklucht gestaan en haar trek was allang weg.

Maar weer liep alles goed. De aardappels waren niet te hard of te zacht, na een paar mislukkelingen kwamen er schitterende, dunne flensjes uit de koekepan te voorschijn en nadat de koffie geserveerd was, gingen Kathe en Els meteen aan de afwas.

Om kwart na acht was Els klaar. Fonsje en Jantje de Kooi waren al naar bed en hun ouders zaten voor het huis op thee te wachten. Els nam haar vermoeide benen weer op en zette thee. Ze bracht het theeblad zelf naar buiten en ze zorgde ook voor de familie Landsma. Toen was het tien over half negen.

Achter het huis zaten de heer en mevrouw Verschoor

Sluiten