Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ELS NEEMT DE LEIDING

word er tureluurs van. Ik heb toch altijd alles goed gedaan? Maar nu schijn ik alles verkeerd te doen.v Kunt u niet eens met haar praten, Moeder? ’t Is veel beter, om het werk te verdelen. Dan bemoeit zij zich met haar afdeling en ik met de mijne.”

„’t Is moeilijk,” zei mevrouw Verschoor, „want ze doet zo haar best. Alles gaat nu erg goed en...”

„Beter dan vroeger?” vroeg Els geprikkeld.

„Och neen, kindje, dat zèg ik niet. Maar ze doet werkelijk erg haar best en dan is het moeilijk voor me, om daar over te gaan praten. Kom, Els, ’t is maar voor veertien dagen. Je moet het verdragen. Over een paar dagen komt Kathe thuis en als die weer opgekikkerd is, gaat juffrouw van Eisden weg. Zeg nu maar niets. Je moet er om lachen.”

Een kwartier later kwam Tini haar beklag doen bij haar moeder. Want die kreeg ook de ene opmerking na de andere. Eerst had ze haar voeten niet goed geveegd, dan maakte ze te veel lawaai, vervolgens kreeg ze de opmerking dat ze uit de conversatiekamer moest blijven en Tini, die niet op haar mondje gevallen was, sprak flink van zich af. Wat juffrouw van Eisden weer niet „nam.”

Els nam zich voor, om te doen, wat moeder haar gevraagd had. Ze zou niets zeggen en stilletjes haar gang gaan. Maar makkelijk vond ze het niet, om steeds haar mond te houden.

Els wist heel goed, dat ze nog geen volleerde huishoudster was, maar toen juffrouw van Eisden er niet was, was alles toch ook goed gegaan. Ze had genoeg gevoel voor humor, en zo nu en dan moest ze er ook wel om lachen, dat ze zoveel aanmerkingen kreeg, maar aan de andere kant had ze de laatste tijd hard gewerkt en ze was dikwijls zenuwachtig en overprikkeld. Dan kon ze niet veel

hebben van haar huisgenoten.

Els neemt de leiding 8

Sluiten