Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ELS NEEMT DE LEIDING

men en af te stappen; toen lieten de zigeunerinnen de meisjes niet meer los.

„Geef mij uw hand,” zei een van de zigeunerinnen. „Voor één kwartje ontsluier ik u de toekomst.”

„Een dubbeltje,” riep Joop en dat voorstel werd na enig praten aangenomen. De zigeunerin trok een plechtig gezicht, ze nam Joops hand en tuurde op de lijnen.

„U zult heel oud worden en lang leven,” zei ze. „Binnen een jaar zal een zwarte man uw weg kruisen. U zult met hem trouwen en uw huwelijk zal zeer gelukkig zijn. U zult zeven kinderen krijgen maar... wat zie ik daar? Ik zie onheil! Ik zie wolken... dreigende wolken ...”

„Dat zal wel een platte band worden,” merkte Joopnuchter op.

„Uw oudste zoon zal in de gevangenis komen, maar uw getuigenis zal hem redden.”

De meisjes schaterden. „En dan moet je nog niet eens een zoon hebben,” riep Joop uit. „Ziet u nog meer?”

„Ik zie nog iets... maar ik kan het niet onderscheiden. Als u een dubbeltje legt op de top van uw ringvinger, dan zal ik al mijn krachten inspannen.”

„Doet u het maar niet,” antwoordde Joop welwillend. „U maakt u veel te moe voor mij. Maar ik wou nog één ding weten: die zwarte man, wat is dat voor een vent?”

„Hij heeft een grote slagerswinkel in een grote stad,” antwoordde de zigeunerin, die dit blijkbaar het toppunt vond van rijkdom en weelde.

Joop lachte luid. „Daar zal moeder blij mee zijn,” zei ze. „Een mésalliance in de familie Hondius. Joop met een slager! Jullie kunnen in je verdere leven gratis rookworst verwachten en een half pond vet spek per dag, kinderen !”

Wil was niet te bewegen, om zich de hand te laten lezen. Ze gaf wel een dubbeltje, maar ze wilde met de

Sluiten