Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ELS NEEMT DE LEIDING

„Toch te oud voor een betrekking, kind! Zo zijn nu eenmaal de omstandigheden.”

„En nou ga ik naar de keuken,” zei Els resoluut. Vader Verschoor keek zijn dochter na, toen ze de kamer uitstapte en zijn ogen glansden vochtig.

SLOT

De najaarsstorm dreef de gele bladeren over de oprijlaan voort. Els zat te lezen naast de kachel en meneer Verschoor zat te cijferen. Eindelijk zette hij een streep onder zijn berekening en toen keek hij zijn vrouw en dochter aan.

„We kunnen tevreden zijn,” zei hij. „De zomer is goed geweest. Wanneer het volgend jaar weer zo wordt, zal het pension „de Zonnewijzer” onze redding worden uit de moeilijkheden.”

Mevrouw Verschoor straalde en Els keek verlegen voor zich uit. Ze was het niet gewend, dat haar ouders geldelijke kwesties met haar bespraken.

„Hóór je me, Els?”

„Ja Vader, ’t is fijn.”

„Ik zal jullie dadelijk de nauwkeurige cijfers noemen. Ja Elsje, je bent nu groot genoeg om daar bij te zitten. En je mag wel precies weten, hoe wij ervoor staan. Met het geld, wat we in vroeger jaren in Indië hebben overgespaard èn dit pension, kunnen we behoorlijk leven. Dat is in de eerste plaats te danken aan jou, vrouw, want jjj bent met het idee gekomen. Maar, dat alles goed geslaagd is, danken we toch ook voor een groot deel aan Els. Kind, ik had een jaar geleden niet gedacht, dat je zó flink zou zijn en dat je zó je handen uit de mouw zou kunnen steken, als de nood aan den man kwam.”

„Och Vader, hou toch op,” zei Els onbeleefd.

Sluiten