Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

en den dokter, enkele verklarende woorden slechts, dan begint het onderzoek van de gewonde vrouw. De Inlanders dringen op, om toch vooral niets te missen, maar de dokter beveelt den dorpsagent ruimte te maken. En dat doet de politieman dan met meer drukte dan nodig is. Maar hij zorgt er voor, zelf goed te kunnen zien wat de dokter doet. Die luistert en voelt en knijpt en tikt — dan slaakt de vrouw een zucht. „Een brancard/' zegt de dokter. „Kapt bamboe, mannen!"

„Is reeds voor gezorgd," zegt de Hollander. „Waar zijn de bamboestokken en touwen?"

Een paar karrevoerders binden, onder leiding van den dorpspolitieman, de bamboestokken bij elkaar, zodat ze een eenvoudige draagbaar krijgen. Een paar oude dekens uit een dorpswoning dienen als matras, voorzichtig wordt de draagbaar onder de gewonde Maryam geschoven en nu gaat het naar het ziekenhuis in Tjideres. De dokter helpt den automobilist en zijn inlandsen chauffeur in de auto en rijdt vlug naar het zendingshospitaal, waar hij mevrouw Verhoop aan treft. „Vlug, laat U direct een bed klaar maken, om een patiënt op te nemen — en is de onderzoekkamer vrij ?"

„Ja — wat is er gebeurd?"

„Auto-ongeluk. Een waroeng-vrouw van Kadipaten. Waarschijnlijk ernstig."

„Maryam toch niet?"

De dokter haalt de schouders op en, terwijl de vrouw van den zendeling weggaat om maatregelen te treffen, onderzoekt de arts den automobilist en den chauffeur. „Wonder boven wonder er goed afgekomen — lichte kneuzingen en een paar kleine snij-wonden — ik zal den inlandsen helper hier vragen. U te verbinden en dan zou ik maar naar mijn woning gaan en wachten. Er moet van het gebeurde proces-verbaal worden opge-

Sluiten