Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

HOOFDSTUK I

WAARIN TOM MEER HOORT, DAN HEM OOIT THUIS VERTELD WAS

l ls er ergens ter wereld feest gevierd kon worden, dan was

het wel in Happy-town. Al heette de plaats zo ongeveer

• „Geluks-stad”, een stad moest je diér niet zoeken. Eén enkele villa droeg er die blijde naam. Ze lag glorieus temidden van prachtig aangelegde tuinen dicht bij een zijlijn van de spoorweg, die New York verbindt met San Frandsco, dus ergens in Midden-Amerika. Waar predes, dat hoef ik niet te vertellen, het verhaal blijft er hetzelfde om.

Daar, waar de villa lag, was het rustig en mooi. Een brede strook bos vormde er de grenslijn en zolang je in Happy-town was, kon je gerust denken, dat er buiten die plaats geen wereld bestond. Maar aan de andere kant van de spoorlijn ging het leven een rumoeriger gang. Daar lagen de Vanheem-fabrieken, waar jaar-in, jaar-uit, de ploegen en eggen, de zaai- en de maaimachines werden gemaakt, die over heel de wereld den boer tot hulp zijn bij zijn werken op het land.

Rondom die fabrieken was in de loop der jaren een onooglijk stadje gegroeid» Dieper het land in lagen weer uitgestrekte bouwlanden. Maar die waren vanuit de arbeiderswoningen niet te zien. Om de eenvoudige reden, dat een lage heuvelrug, hier en daar met bos- en hakhout begroeid, ze scheidde van wat de farmers ver uit de omtrek „de stad" noemden.

A

Sluiten