Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN WONDERBARE ONTDEKKING

maal overeind, dan hebben wij tenminste zeker een dak boven ons hoofd.”

Dat voorstel was inderdaad nog niet zo kwaad. Kees nam het onmiddellijk aan en met ijver begonnen de jongens aan het opzetten van hun tent. Het was een tent voor zes personen. Het opzetten viel mee. Veel vlugger dan zij gedacht hadden waren zij er mee gereed. Al de bagage bleek er gemakkelijk in te gaan en dan bleef er nog ruimte genoeg over om te zitten of te liggen. Bijna zonder stoornis werd de bagage in de tent gebracht. De enige hinder die zij ondervonden was van de tenttouwen, waarover zij regelmatig struikelden.

„Dat zullen wij moeten leeren, Kees”, zei Hans, nadat hij twee maal over een tentharing gestruikeld was.

„Jij tenminste zeker. Ik voor mij....”

Nauwelijks had Kees die woorden gezegd of hij lag languit met een grote koffer boven op zich in het gras te tollen, natuurlijk tot vermaak van Hans. Na dit incident hield Kees zijn mond en zonder verder ongelukken werd al hun bagage veilig opgeborgen.

Zij hadden de tent zo geplaatst, dat zij met de opening naar de Maas gekeerd stond, juist tüssen twee wilgebosjes in, zodat je, voor de tent staande, een heerlijk uitzicht had op de rivier.

Tussen de schuur en de tent, ongeveer in het midden, bevond zich de waterput, die hen vier weken lang van vers drinkwater moest voorzien. Het was het type van een gelderse waterput, met een lange hefboom, die het putten zeer vereenvoudigde.

Toen Hans voor ’t eerst een blik tussen de wilgenbosjes door op de rivier wierp, slaakte hij een kreet van bewondering. Zilver glande het water van de Nieuwe Maas. Er was een speels gevaar van tientallen kleine bootjes, waarvan de parlevinkers, de scheepjes die proviand trachtten te leveren aan passerende boten, wel de vinnigste waren. Het was werkelijk een mooi gezicht en zelfs Kees, die over het algemeen voor dergelijke indrukken niet vatbaar was, moest erkennen dat hij zelden zoiets moois gezien had. Doch teen Hans zich op het grasveld

Sluiten