Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN VEELBEWOGEN MIDDAG

hoeveelheid op zijn bord, maar kon niet voorkomen dat hij rilde als hij dacht aan de avonturen, die de boter waarin het vlees gebraden was had meegemaakt. In zijn angst dat Kees niets merken zou nam hij een hap, veel groter dan voor een goede spijsvertering wel noodzakelijk is. Het resultaat was in alle opzichten verpletterend. Want Hans kreunde of hij een pak slaag kreeg, toen hij de afschuwelijke smaak proefde die het vlees en de jus door de met groene zeep en azijn gedrenkte boter gekregen had. Kees, die juist op het punt stond eveneens een flinke hap te nemen, legde zijn vork neer en keek verbaasd naar de gezichten die Hans zat te trekken.

„Scheelt er wat aan?”, vroeg hij, Hans verwonderd aankijkend.

Hans schudde ontkennend het hoofd en deed heldhaftige pogingen het verschrikkelijk smakende eten door te slikken.

Kees, die natuurlijk volkomen onbekend was met de botergeschiedenis, kreeg medelijden met Hans en vroeg verder: „Zit er iets in je keel?”

Hans, die blij was met de uitvlucht die Kees hem zelf aan de hand deed, knikte nu krachtig toestemmend met het hoofd.

Dit scheen Kees tevreden te stellen. Hij keerde zich weer tot zijn bord en volgde het voorbeeld van Hans door een flinke hap naar binnen te werken. De uitwerking daarvan was veel geweldiger dan bij Hans. Want de eerst volgende vijf minuten was het in het kamp der beide vrienden een redeloze bende. Kees had het eten even spoedig naar buiten gewerkt als hij het eerst tot zich genomen had en zat nu met een sprong boven op Hans. Op diens rug gezeten eiste hij een verklaring. Hans gaf toe en legde een volledige bekentenis af. Hij kreeg van Kees vergiffenis onder de voorwaarde dat hij binnen de kortst raogelijke tijd er voor zorgde dat er ander en behoorlijk te eten voedsel gereed was. Toen toonde Hans dat hij voor kok in de wieg gelegd was. Het werd wel niet wat hij zich voorgesteld had, maar het brood, met behoorlijke boter nu, goed belegd met uitgebakken spek, smaakte overheerlijk,

Sluiten