Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN VERRASSENDE ONTKNOPING

de spulletjes van de jongens zorg te dragen en tegelijk Hans' ouders te vertellen, in welk avontuur de jongens zo opeens waren terecht gekomen. Toen dat achter de rug was, stond niets de expeditie meer in de weg.

Inmiddels was de bestelde auto gearriveerd en nadat inspecteur Blok zijn motorfiets in de handen van den autobrenger goed verzórgd wist, gaf hij het sein tot vertrek. De stuurman nam plaats naast den inspecteur, die het stuur veroverd had; oom Henri zocht met zijn beide jeugdige vrienden een plaatsje achter in de wagen en spoedig reden zij over de prachtige nieuwe Rijksweg in de richting van Dordrecht.

Het was een heerlijke morgen geworden, Over enkele uren zou het zeer heet zijn. Gelukkig was het avontuur dan ongetwijfeld al achter de rug. Toch, al was het in de wagen nu niet direct erg prettig te noemen, er was zoveel moois te genieten dat de jongens zich geen ogenblik verveelden. Aan weerszijden gleden de prachtige groene weiden voorbij. Slaüke, karakterestieke torentjes van omliggende dorpen gaven het verschiet een meer dan gewone bekoring. De weg zelf was als een breed, * licht lint, gaaf en glad en een schitterend bewijs van de bekwaamheid der Nederlandsche wegentechnici.

Hoewel het nog zeer vroeg in de morgen was, werd er al een druk gebruik gemaakt van de weg. Auto’s en motorrijwielen suisden van en naar Rotterdam, terwijl over het rijwielpad een vaak onafzienbare rij fietsers een bewijs gaf van de lüst tot reizen en trekken, die de Nederlandse bevolking bezit.

Oom Henri was vrijwel de enige die sprak. Over het geheel werd er weinig gesproken en ongetwijfeld was ieders gedachte bij de twee misdadigers. Zou het hun gelukken, de militaire politie te verschalken? Oom Henri dacht van niet.

„Er is daar aan het Moerdijkse veer een scherpe controle, jongens”, zei hij, toen zij vroegen of de misdadigers gemakkelijk over het veer zouden kunrien komen.

„Wordt er op dat veer dag en nacht controle uitgeoefend?”* vroeg Hans,

Sluiten