Tekst
Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

EEN VERRASSENDE ONTKNOPING

„Ja, dag en nacht. En scherp ook. Ik ben daar zelf haast wel eens de dupe geweest. Op een keer kwam ik ’s nachts om ’n uur of twee bij het veer aan. Ik was van Antwerpen komen fietsen en blij dat ik juist een boot trof. Aan boord gekomen stapte er onmiddellijk een politieman op mij af en vroeg mij het merk van mijn fiets. Ik zei het hem en toen nam hij mijn karretje mee en bekeek het bij het licht van een scheepslantaren secuur. Wat was nu het geval? Er was die nacht een rijwiel gestolen in Breda. Iedere wielrijder werd nu op het veer gecontroleerd. Ik had mijn vrijheid te danken aan het feit, dat de gestólen fiets geen electrisch achterlicht had en ik wel. Voor de rest leek mijn karretje veel op de gestolen fiets. Had ik een gewone reflector achterop gehad, dan was ik vermoedelijk niet over het veer gekomen en een hele boel last was er het gevolg van geweest.”

De jongens toonden respect te hebben voor een dergelijk bewijs van activiteit door deftig met hun hoofd te schudden of zij zeggen wilden. „Ja, ja, dat is een secure geschiedenis daar.”

Intussen waren zij bij het Zwijndrechtse veer gekomen, Waar Inspecteur Blok, omdat men er toch even moest wachten, informeerde of er iets van de achtervolgden bekend was. De op Zwijndrecht aanwezige politie wist niets naders en ook in Dordrecht had men nog geen ^verdere gegevens ontvangen. Men was er op het politiebureau in Dordrecht van overtuigd, dat de militaire politie de mannetjes al wel aangehouden zou hebben.

Verder ging de tocht dus weer. Tien kilometer scheidden hen nog van het Moerdijkse veer. Zo zoetjes aan moesten zij nu toch wat vernemen. Stel je voor, dat het den snuiters gelukt was over het veer te komen. Tenslotte bestond er geen controle zo scherp of er was nog wel een middeltje om er aan te ontkomen.

Op een paar kilometer van het veer hield Inspecteur Blok zijn wagen in.

„Scheelt er iets aan?”, vroeg oom Henri bezorgd. feNeen, maar ik wil eens even krijgsraad beleggen,”

Sluiten