Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

zou de reis niet naar Italië gaan, maar naar Spanje en Portugal.

De veronderstelling is gemaakt, dat de jonge Fugger naar een van de bijkantoren van het bankiershuis moest worden gebracht, om daar een opleiding te krijgen, die noodzakelijk werd geacht voor zijn verdere loopbaan, dat de vader daarvoor eerst Rome had uitgezocht, maar dit voornemen had gewijzigd en zijn zoon nu naar Lissabon stuurde.

Als oorzaken voor deze verandering in de plannen van Auton Fugger zou men aan de grote betekenis van Lissabon, in verband met de overzeese handel, kunnen denken en aan de geringe omvang, die de zaken op dat tijdstip misschien in Rome hadden, waar onder invloed van de Spaanse overheersing alles zich richtte op de bestrijding van het Protestantisme.

Toen de jonge Fugger zich eindelijk in Antwerpen kon komen melden, begaf Clusius zich met zijn pupil op weg naar het Zuiden.

In Frankrijk was in 1563 reeds de eerste Hugenotenoorlog geëindigd. De strijd tussen Frans de Guise en Condé, waarin de eerste steunde op de grote massa van het volk en door Spanje werd geholpen, de laatste sterk stond door het grootste deel van de adel en door Engelse hulp, had door het gevangen-nemen van Condé en de vermoording van Frans de Guise beide partijen weerloos gemaakt en Catharina de Medici had toen de vrede van Amboise tot stand weten te brengen, waardoor de Protestanten zich weer ruimer konden bewegen. Met grote vreugde moet Clusius in Parijs en op zijn reis, die hij van de hoofdstad langs de westkust voortzette, hebben bemerkt, hoe Catharina er voor alles naar streefde, om beide partijen te verzoenen.

Via Bordeaux bereikten de beide reisgezellen Bayonne en in de maand Mei bezochten zij achtereenvolgens Vitoria, Burgos, Valladolid en Salamanca. In de laatste stad verbleven zij enige tijd, bezochten tal van plaatsen in de omtrek en Clusius verzamelde, gelijk hij ook al onder-

Sluiten