Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

weg in Frankrijk en in het Noorden van Spanje had gedaan, talrijke planten.

Van Salamanca trokken beide reizigers naar Madrid en ook vanuit deze stad werden de omstreken bekeken. Of er in de hoogzomer op de hoogvlakte veel van de botanie is gekomen, betwijfel ik.

De maand September werd gebruikt voor de reis van Madrid over Toledo en Bajadoz naar de grens en dwars door Portugal naar Lissabon.

Jacobus Fugger was nu ter bestemder plaatse en Clusius maakte van de gelegenheid gebruik om, waarschijnlijk met introductie van Fugger, zijn kennis van land en volk, flora en letterkunde te vermeerderen. Ook maakte bij kennis met tal van vooraanstaande figuren op het gebied van wetenschap en handel, bij wie hij inlichtingen inwon over de inheemse en Indische flora. Pas verschenen literatuur kon hij meteen over deze onderwerpen verkrijgen.

Ook zal hij stellig de tijd in Lissabon hebben gebruikt om te herstellen van een ernstige val met zijn paard, wat hem een zware kneuzing van het rechterbeen had bezorgd.

Maar in het najaar zette hij, nu alleen, de tocht voort door het Zuiden van Portugal en het Zuid-Westen van Spanje en medio Januari 1565 bereikte hij Sevilla. In dit zo belangrijke middelpunt van de koloniale handel, deze stapelplaats van overzeese goederen vertoefde hij enige dagen, knoopte er betrekkingen aan met vooraanstaande medici en ging weer verder, eerst van Sevilla over Jerez de la Frontera naar Cadiz, vandaar via Medina Sidonia naar Gibraltar.

Hier stortte hij wederom van het paard en kneusde nu de rechterarm. Of de oorzaak bij de paarden of in Clusius’ ruitercapaciteiten schuilde, is nu moeilijk meer uit te maken, maar het staat vast, dat zijn Spaanse avonturen met van de aangenaamste waren.

Van Gibraltar nam Clusius zijn route over Malaga, Cordoba, Granada en Lorca naar Murcia, dat hij in het midden van Maart 1565 bereikte. Van Murcia zette hij de

Sluiten