is toegevoegd aan uw favorieten.

Egmond-verhalen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

De Boterdief

Bij de monden van Rijn, Maas en Schelde woedde de oorlog tusschen Robrecht den Fries en den Bisschop van Utrecht nu al drie jaren lang. Het ging om het recht en de vrijheid van het gebied der Kennemer graven, en tegelijk om de onafhankelijkheid van de abdij van Egmond.

De strijd bleef almaar onbeslist, brak telkens weer opnieuw uit, en hield de aandacht van bisschop Willem tegelijk met al z'n man en macht voortdurend in beslag.

De avontuurlijke voogd van jongen Dirk bleef onderwijl oppermachtig heerschen bij en tusschen de riviermonden. Hij was daar altijd overal en nergens, dook op het onverwachts op en was even schielijk weer verdwenen, beweeglijk en ongenaakbaar als een stroomgod van de oude Friezen. Er was in dit onberekenbaar verschijnen en verdwijnen van hun tegenstander iets geheimzinnigs, dat den moed van de Stichtenaren verlamde. Met dit al lokte Robrecht hen steeds dieper zuidwaarts. Zelfs kende hij het gevaarlijk terrein tusschen poelen en moerassen als de vloeren van z n eigen huis. Maar de Stichtenaren raakten er verdwaald, moesten er almaar zoeken en uitzien