is toegevoegd aan uw favorieten.

Het keizerlijke Weenen

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

DE TROONOPVOLGER ‘)

De kleine Kroonprins

Den 21sten Augustus 1858 ging de wensch van Keizer en volk in vervulling: Frans-Joseph werd een zoon geboren. Het kind ontving den naam van den stamvader van het geslacht: Rudolf. Bij de feestvoorstelling, welke er ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis in het Burgtheater werd gegeven, zag men op het tooneel de muze der historie, zittende tusschen twee ruïnes, met een gouden griffel den datum van de geboorte in een marmeren plaat graveeren. Met een blik op haar werk zeide ze droomerig:

„Hier steht das Jahr, der Tag hier eingegraben, Der Rest der Tafel aber bleibe leer,

Denn ich musz Raum für seine Taten haben ünd groszes — ahn ich — schreib ich wohl hierher!” In deze conventioneele woorden gaf ze zoo ongeveer de gevoelens en gedachten van het Oostenrijksche volk weer. De geboorte van den kleinen prins, de laatste Habsburger, die als troonopvolger ter wereld kwam, gaf allerwege hoop op een betere toekomst.

De eerste jaren gingen niet zonder zorgen voorbij. Het prinsje was een teer kind. Maar dank zij de toegewijde zorg van zijn gouvernante, baronesse Welden, aan wie

‘) Bronnen:

Otto von Mitisch: Kronprinz Rudolph Maria Larisch: Mijn Verleden Borghese: die Tragödie von Mayerling