is toegevoegd aan uw favorieten.

Amok...

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Niet meer?"

„Wacht even — laat mij uitspreken. Toen zij nog niet op„Tanahrawang" terug was,had de baas, als weduwnaar, weinig gezelligheid in huis. De fabricatie-chef en eerste machinist kwamen wel eens oploopen, maar dan werd er meer gedronken dan goed was en de eenige geestelijke ontspanning op zoo'n heerenavondje bestond uit een partijtje ecarté — Kan je ecarteeren?"

„Kaartspel, nietwaar?"

„Ja <— een vuilaardig gokspel — natuurlijk kan je het niet, valt Wim zichzelf in de rede, „je kaart zeker in het geheel nog niet?"

„Neen — en heb geen behoefte ook."

"Wim haalt de schouders op: „ik zeg van bridge of whist geen kwaad •— maar enfin, in het administrateurshuis draaide het gewoonlijk op écarté uit. Dat veranderde, toen Non terug kwam. Zij heeft de boel in het administrateurshuis heelemaal opgeknapt, liet haar vader niet aan zichzelf over als er bezoek kwam en verstond uitstekend de kunst als gastvrouw op te treden. Geregeld worden nu, als het niet te druk in de fabriek is — de employés op gezellige avondjes gevraagd. Ze inviteert dan de lui, die zoo'n beetje bij elkaar hooren en houdt rekening met de verschillende kleine ruzie s en misverstanden, die er, in zoo'n kleine samenleving als wij hier hebben, schijnbaar moeten zijn. Rakers, de eerste machinist, zou zich bijvoorbeeld dood-vervelen als hij den boekhouder en den tweeden laborant trof. Die twee zijn gek op muziek. De een speelt cel, de ander viool en als ze bij den baas op bezoek