is toegevoegd aan uw favorieten.

Amok...

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nevelt mijn geest — en die moet helder blijven want er is zooveel om over te denken. Dus géén alcohol. En eten zal ik evenmin, voorloopig. Eten maakt de hersenen vadsig.

'k Heb alles doordacht: 'k begrijp alles nu. Van Someren heeft Non gedwongen. Hij moet niets hebben van een armen, gewonen employé als ik ben. De baas is rijk — hij wil voor zij dochter een titel. Jonkvrouwe de Hugenpoth tot de Berenclauw-van Someren. Dat klinkt! En een man, die gezien is in de Haagsche society, directeur van een groote cultuurmaatschappij, met de allerbeste relaties in hof- en regeeringskringen. Dat is wat anders, dan een eenvoudige mevrouw Hoogerbeets, echtgenoote — par grace de Dieu — van een fabricatiechef op een suikerfabriek in het binnenland van Java. Onbekend — ongeacht, ondanks het vele geld, dat haar vader bezit. Men heeft haar gedwongen — gedwongen! Als ze maar weer eerst hier is, als ze maar weer mijn hulp heeft — dan zal ze weigeren. Van mij hoort ze, van mij alleen, niemand anders heeft recht op haar.

Maar die kus — die zij teruggaf! Ik mag er niet aan denken —■ ik wil er niet aan denken anders wordt ik gék. Blijf koel mijn hoofd en rustig mijn geest. —- 'k Heb bijna niet geslapen van nacht. Gelukkig niet. Slaap versuft, rust verdooft, 'k Mag niet slapen, 'k mag niet rusten, 'k Moet helder zijn