is toegevoegd aan uw favorieten.

Dorp aan de rivier

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Dokter van Taeke gaat weg. Janus van Geffen ziet hem de trap afgaan, hij ziet hem kleiner worden. De dokter houdt het hoofd gebogen en kijkt niet meer op. Nu ziet de molenaar hem niet meer. Maar hij hoort zijn schreden onder het luikgat. Er is iets zeer droevigs, iets eindeloos smartelijks van het kwaad en de duisterheid, van de wreedheid en de slechtheid der menschen in de felle warmte van den zomerdag.

En beneden aan den molen zijn veel menschen samengekomen. Later is het parket van 's Hertogenbosch geweest, en de marechaussees uit Oss. Het lijk is naar het gemeentehuis gebracht, voor de sectie. Janus van Geffen is op het gemeentehuis moeten komen en Noldus Maas is naar 's Hertogenbosch gebracht. Wat is er precies gebeurd. De vrouw van van Lent heeft gezegd, dat in hun ruzies haar man dikwijls geroepen heeft, dat hij zichzelf vermoorden zou, hij had ook letterlijk gezegd: ik hang me op. Daags voor de begrafenis kreeg de weduwe van Lent het lijk van haren man thuis. Toen moest er door menschen uit de buurt bij het lijk worden gewaakt.

In het huiske van den molenaarsknecht wordt de nachtelijke wake gehouden, de Pale Pie, een visscher en een strooper, die zóó bleek is alsof hij de dood zelve is, dat is een van de wakers, en Janus van