is toegevoegd aan uw favorieten.

Dorp aan de rivier

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

te schreeuwen en te klappertanden van de pijnen en van de doodsangsten, maar hij wil stervend terugbijten naar dien dokter. Hij betaalt aan de stroopers voor iederen haas uit de jacht van dokter van Taeke drie keer het bedrag uit, dat ze ergens anders voor eenen haas krijgen. De stroopers laten hem er natuurlijk inloopen, hij betaalt dien duren prijs ook voor hazen van zijnen eigen grond. Dat zal hij wel bemerken, hij wordt er apart ziek van, dat ze hem zoo afzetten. Hij is zóó laf en zóó machteloos, de dood rijst aan het voeteneind van zijn bed omhoog en schrijft iedere visite op.

— Als de duizend vol zijn,.... Kom, Willem, we gaan!

Janus de Mert zijn zuster, had die ook geen kanker gehad? De kanker laat niet gauw los. Het water in de Maas wast. Janus de Mert heeft verschrikkelijke droomen. Hij luidt voor zijn angst de noodklok op de Bergen, de klepel is er broos en zonder geluid uitgevallen als een lid dat door de kanker van het lichaam is afgerot en afvalt. De klok geeft geen geluid. Het is benauwd in de alkoof.

Dokter van Taeke leest in zijn dagblad van een drama, een strooper, die door een oppasser is doodgeschoten. Om een haas, denkt dokter van Taeke. Een drama om een haas. Wat is dat, waar in de nachtelijke polders en velden stroopers en oppassers zulke