is toegevoegd aan uw favorieten.

Tooverlantaarn

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

op zichzelf niet bleeke huid. Het gaf een soortgelijk effect van onnatuurlijkheid als bij vrouwen, die verbleeken onder haar rouge.

Daar zaten verder boer Groot-Arvelink en slager Dommerholt, beiden van een zware, gedegen, volbloedige waardigheid, die zijn oorsprong vond in veel en goed eten, het besef veel geld te hebben en, daarmede gepaard gaande, een minimum aan hersenen. En Knelis Vermeulen junior, mulder en handelaar in granen, jongste raadslid, enfant terrible en in Heerenhaghen gewoonlijk alleen maar „Junior" genoemd. En Jacobsen, een tenger en ingerimpeld boertje van de hei, niet eens rijk, maar wien een faam van uitzonderlijke wijsheid omzweefde... van vertrouwdheid ook met bovennatuurlijke machten, die oude Heerenhaghenaars vooral in tijden van tegenspoed wel deed mompelen van tooverij.

Daar zaten ze dus en wachtten. Meester Menardie's aanwezigheid in het lokaal was voldoende om de kinderen gedwee op hun plaatsen te doen schuiven. Het was niet noodig, dat hij ook nog naar ze keek. Ze zaten rechtop, de armen gevouwen zooals hun dat geleerd was.

Het is heel stil geworden in het lokaal. En dan komt ze binnen, Floortje Désire in haar jurkje met pofmouwtjes van een warm vieux rose... een vieux rose dat van een oud borduurwerk ontvreemd kon zijn... een vieux rose, waar iets van roodkoperglans doorheen speelt en dat zoo wonderwel kleurt bij haar haar met de bruinroode reflexen.

En het is of plotseling als een windvlaag door het bosch, een siddering van emotie door het lokaal vaart. Uit de rij der raadsleden stijgt een eigenaardig stug geritsel van stroef be-