is toegevoegd aan je favorieten.

Naar de Tapajos

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

ken. Nee, ik geloof veel eerder, dat onze vriend nooit heeft vermoed, dat een ander het stuk in handen zou krijgen en aan die enkele aantekeningen had hij voor zichzelf genoeg.”

,,Ja, of hij was juist bang,” meende Tom, „dat iemand het stuk wèl in handen zou krijgen en daarom heeft hij er zo min mogelijk opgezet. Net genoeg om het zelf te kunnen onthouden, maar niet genoeg voor een ander om het te snappen.”

„Maar we zullen hem fijn narekenen,” zei Ben. „Nee, mijnheer Stevens, als je ons te slim af had willen zijn, dan had je een beetje eerder op moeten staan.”

„Nou moet je niet vergeten,” zo verdedigde Tom den ouden heer Stevens, „dat het op de 28ste December was, ’t hartje van de winter, dan komt de zon laat op.”

„Nou, dat zullen we dan ook als een verontschuldiging doen gelden,” lachte Ben, „maar anders wou ik maar zeggen, dat hij ’t lang niet slim heeft ingepikt.”

„Alleen al het feit,” vervolgde Tom, „dat hij de naam van de rivier noemt. Daarmee begaat hij al de grootste domheid, omdat hij ons daarmee regelrecht naar Spanje lokt. Had hij eenvoudig gezegd: „rivier”, dan had hij voor zichzelf de naam toch wel kunnen onthouden en wij hadden niet geweten of we aan de Wolga of aan de Linge of aan de Mississippi moesten gaan kijken.”

„Ja, en dan zo dwaas om zich zo in de kaart te laten kijken, dat het de middelste bronrivier