is toegevoegd aan je favorieten.

De vallei van de mist

Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Ja, maar ik heb hem gevraagd om ’t geheim te houden, tot je Oom je komt halen.”

„Doctor, wat zal Oom dolblij zijn. Als nu z’n arm maar spoedig beter is.”

„Op dat punt kan ik je geruststellen. Die Griekse dokter daar heeft die arm ’n volstrekte rust van ’n maand voorgeschreven. Nu heeft je Oom twee rechterhanden: z’n eigen en Ahmed.”

’n Ontwikkeld man, Doctor. Hij is ’n beetje pronkerig en ziet er altijd uit als ’n goudhaantje. Z’n kpmeel is ook veel mooier opgetuigd als die van ’n ander, maar Oom houdt van Ahmed.”

„Is je Oom nog ongetrouwd, Henk?”

„Ja Doctor.”

„Dan weet hij niet, wat ’n bittere slag ’t is om vrouw en kind op één dag te verliezen,” zegt Dr. Saud zacht en droevig.

Henk schrikt op.

„Was u zo verschrikkelijk ongelukkig?” klinkt z’n deelnemende vraag.

„Ja, m’n jongen, ’n Vliegtuigongeluk. Dat is de reden, waarom ik hier zo’n modern voertuig niet wil hebben. Mijn enigste zoon was zo oud als jij nu bent. ’t Was ’n verschrikkelijke slag voor mij, die ik nooit zal vergeten.”

Aan ’t ontroerde gelaat van Dr. Saud ziet Henk, dat de Doctor deze slag nog niet te boven is, maar hij weet niet, wat hij zeggen moet. ’t Is ook zo moeilijk om ’n troostend woord te uiten, waar ’t ongeval onherstelbaar is.

„Dat is nu al elf jaar geleden,” vervolgt de Doctor, „en ik ben tien jaar in ’t bezit van de Vallei. Ik zoek m’n troost in studie, Henk en ik ben blij, dat ik jou hier ’n poosje heb.”

Onder ’t zeggen van deze woorden strijkt de edele man Henk liefkozend over de haren, zoals hij ook bij ’t bezoek in de ziekenkamer deed.

„Ga jij je groten vriend Selim nu maar eens opzoeken, Henk. Ik heb hier nog ’t een en ander te doen en, vanavond je eerste les.”

„Hoe laat, Doctor?”