Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

nu voelt hij zich hulpeloos overgegeven aan de stemming van het ogenblik; de snel-invallende schemering houdt hem gevangen in haar ban, en als de laatste violette strepen van de lucht in het donker opgelost zijn, voelt hij de tranen in zijn oogen en weet niet, of dat wel enkel van het staren komt.....

Langzaam staat hij op; dadelijk zal zijn moeder thuiskomen en die mag hem zo niet aantreffen; anders begint die weer te voorspellen, dat er zeker een ongeluk op komst is. Toen zij een paar weken geleden haar vrolijken jongen mijmerend en met tranen in de ogen gevonden had, en hij op haar dringend vragen tenslotte bezwoer, zelf niet te weten, waarom hij zo ernstig was, was zij in weeklachten uitgebarsten: „Mijn God! dan gaat een ongeluk over ons komen!" en met een hele reeks voorbeelden had ze bewezen, dat zulke buien altijd een voorteken waren van naderend onheil. Zelf had ze eens weken lang gehuild, zonder te weten waarom, toen eindelijk het bericht uit het binnenland kwam, dat Rolands vader bij het houtkappen verongelukt was. Haar moeder had hetzelfde ondervonden, kort voor grootvader naar het gekkenhuis gebracht moest worden. En had Roland zelf niet gehoord, hoe de kleine van hiernaast nachten lang erbarmelijk gehuild had, vóór hun buurman Zijn been brak?

Roland had geduldig geluisterd, maar betrapte zich op het verlangen: gebeurde er maar iets! Alles beter dan het eentonige leven van alle dagen hetzelfde liedje!

Hoe dikwijls heeft hij later zich geen verwijt gemaakt van dat verlangen!

Hijgend en bezweet kwamen zijn broertjes het erf opstormen.

„Roland, de Javanen van Waterlox) gaan vannacht komen!"

„Ze hebben gedreigd ons allemaal te vermoorden en alle huizen in brand te steken!"

„Alle politie-agenten zijn al naar het bureau opgeroepen!"

„Iedereen, die een geweer heeft, moet komen, de Commissaris J) wil gaan vechten!"

x) Waterlo (met Hazard) was een der laatste suikerplantages, ± '/t uur van het plaatsje Nickerie; als arbeiders werden geïmporteerde Javanen gebruikt.

*) Hoofd van het district.

Sluiten