Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Ik ga ook, gauw, ga mee, Roland, we gaan alle Javanen doodmaken! Gauw, pak je houwer!"

De dappere Winny stond te springen van opwinding; met z'n grote, sterke broer had hij al zoveel avonturen meegemaakt, dat z'n vertrouwen op Rolands kracht en durf onbegrensd was; dat zou nog 'ns een fijn avontuur worden: een grote kloppartij tegen die akelige Javanen; hij zag zichzelf al tussen de mannen doorsluipen, hij zou Ze met z'n mes in hun benen steken, en als ze vielen, kon Roland hen met z'n scherpe houwer doodmaken.

Chally, z'n tweelingbroertje, had even geestdriftig meeverteld, blij, een belangrijk nieuwtje te kunnen overbrengen; maar hij voelde er niets voor, om zelf van de partij te zijn. Nooit zou hij dan meer met z'n vrindjes naar Waterlo durven gaan, om suikerriet te stelen; stel je voor, dat dan ineens een Javaan op je afkwam: „Heb ik jou ook niet zien meevechten tegen ons? Nou zal ik je krijgen!" Die kerels waren niks te goed, om je uit wraak morsdood te steken.

In spanning keek hij, hoe Roland het bericht zou opnemen, en of hij meteen met Winny zou meegaan.

Het viel hun geen van beiden mee; Roland luisterde, maar bleef stil en ernstig voor zich uitstaren; toen Winny zijn ongeduld niet meer bedwingen kon en hem aan zijn arm begon te trekken, om hem mee te krijgen, stootte hij hem ruw van zich af: „Je bent gek; als je de deur uitgaat, breek ik je benen! Schiet op, ga allebei wat hout hakken voor de smookpot; de muskieten gaan ons doodmaken!"

Chally en Winny gingen stil het erf op, hout zoeken; ze begrepen er niets van.

Wat begrijpen kleine jongens ook van de moeilijkheden van grote jongens? Wat weten kinderen van vriendschap?

Als rasechte Creoolx) had Roland een onoverwinbare afkeer van Javanen en moest dus eigenlijk in vuur en vlam raken, nu het tegen de Javanen ging. Maar Max dan? Die was toch ook Javaan? Max was twee jaar geleden uit Paramaribo gekomen en al gauw waren Max en Roland onafscheidelijke vrienden geworden; Max, 'n stille, gesloten jongen, die alleen terwille van de anderen opgeruimd was, had in Roland precies gevonden, wat hij nodig had.

Roland was bij de andere jongens goed gezien, zowel om zijn kracht

') Creool wordt hier gebruikt naar Surinaamse opvatting: kleurling.

*

Sluiten