Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

als bergplaats en als vergaderlokaal gebruikt werd, als de muskieten het verblijf buiten onmogelijk maakten.

Tot zijn verwondering zag Ro, dat de winkel gesloten was; en t was nog pas goed zeven uur? Hij loerde eens door de kieren van deur en luiken; nergens licht! Ineens begreep hij: de bange Chinees had gehoord van de inval der Javanen, en had vast alles gesloten, om een plundering te voorkomen. Geen ogenblik dacht hij er aan, dat de Chinees gewapend op de loer zou liggen, en terwijl hij achterom het erf opging, had hij zijn plannetje al klaar, om hier vast een

avontuurtje te beleven.

Zijn fluitje werd onmiddellijk beantwoord vanuit het hok en daar vond hij Max bezig met smook te maken, om de muskieten te verdrijven.

„Hallo, Max!" , (f,

„Man, ik ga dood van de muskieten, doe gauw de deur dicht. „Heb je gehoord, dat de Javanen van Waterlo vannacht komen gaan, om zich te wreken over verleden Zondag?

„Maar daarvoor hoeven we ons toch niet te laten op-eten door de

muskieten! Doe toch de deur dicht!

Roland stond verstomd; was dat nou comedie of kon het Max werkelijk niet schelen? Enfin, des te beter kon hij zijn plan met den Chinees uitvoeren. Hij sloot de deur goed dicht en ging naast zijn vriend op de oude kist zitten. Meteen voelde hij, hoe zijn zakken opgepropt waren en dat deed hem ook de rest begrijpen; Max had honger en dat was het enige, wat hem uit z'n humeur kon brengen.

„Hier; Freddy heeft wat voor je meegegeven; eet dat nou maar eerst op, eerder is er toch niet met je te praten!

Max pakte alles gretig aan. „Je krijgt niks hoor, Ro, de honger maakt me dood; 'k heb vanmiddag ook al bijna niks gegeten." „Hoe zo?"

„Straf van die zwarte vrouw!"

Terwijl Max de bacoven en manja's deed verdwijnen, zorgde Roland voor de smeulende takken, maar dacht ondertussen, wat een ellendig leven zijn vriend thuis had. „Die zwarte vrouw", dat was de huishoudster, die de plaats van Max' moeder moest innemen. Max, die dolveel van zijn moeder hield, begreep heel goed, dat die vrouw het voornaamste beletsel was voor de terugkeer van zijn moeder, en hij kon het niet helpen, hij moest die vrouw haten.

Sluiten