Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Zag zijn invloed en gezag bedreigd door Natiman, een betrekkelijk jonge kerel, die wegens onruststoken reeds op drie andere plantages was weggejaagd en tenslotte aan Waterlo was overgedaan. Als kleine jongen was hij van de plantage, waar zijn vader werkte, naar de stad gekomen met een Hollandse familie, die in de droge tijd op de plantage logeerde en schik had in het aardige kereltje.

Jarenlang kreeg hij een opvoeding ver boven zijn stand, werd gruwelijk verwend, tot de grote slag kwam: de familie ging voorgoed naar Holland en was blij op een fatsoenlijke manier van den jongen af te komen, die de laatste tijd al veel van zijn „aardigheid" verloren had.

Natiman kwam op de plantage terug met vijf stel stadskleren, een kist boeken, een goede dosis verwaandheid, maar bovenal met een geweldige afkeer van het stille, eentonige buitenleven. Sindsdien was zijn leven een opeenvolging geweest van ruzie maken en onrust stoken.

Op Waterlo had hij de tweede dag al een standje gehad van den mandoer, omdat hij niet de helft van zijn taak af had. Brutaal had hij gevraagd :,,Denk je dan, dat ik hier gekomen ben, om te werken?" De mandoer had het niet zo hoog opgenomen; hij had Zulke dingen al meer meegemaakt, langzamerhand kwam zo'n veulen wel in 't gareel. Maar Natiman had zijn stadse ontwikkeling vóór op de anderen; hij kon goed lezen en las rijp en groen, wat hij maar vond. Al gauw had hij een club gevormd van jonge kerels, die hij in bewondering bracht door zijn verhalen over andere landen; hoe daar de mensen in opstand waren gekomen en al hun eisen waren ingewilligd; waarom zou dat hier ook niet kunnen gebeuren? Hij bracht hun hoofd op hol met voorstellen tot requesten aan den Gouverneur, ja, aan de Koningin; hij zou wel schrijven, hij zou het woord voeren, hij stond in voor de goede uitslag!

Langzamerhand vormden zich twee partijen: de ouderen hielden zich aan Karbani, den mandoer, terwijl de jongeren meer en meer Natiman als leider erkenden. Toen kwam de voetbalclub. Karbani was er altijd tegen geweest, had zelfs den directeur uitdrukkelijk gewaarschuwd: onder elkaar spelen zou niet hinderen, maar later Zouden ze ook met anderen wedstrijd willen houden, en dan zou het

') Stad: Paramaribo.

Sluiten