Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

dat iemand hen tegemoet kwam; ook de andere twee stonden stil. Vertrouwend, dat al hun aandacht gericht was op wat vóór hen gebeurde, sloop hij naderbij, juist bijtijds, om te zien, hoe het tweetal dat zich eerst angstig op zij van het passi*) verscholen had, te voorschijn kwam en den nieuw-aangekomene tegenhield. Karbani herkende in hem onmiddellijk een van zijn contractanten. De man was geheel van streek en vertelde, dat hij de jongens had moeten bewaken, maar een heleboel spoken en slangen waren er bij gekomen: hij was gevlucht en voor geen geld van de wereld ging hij nog terug. De beide mannen, die toch al ontevreden waren over hun opdracht, besloten nu ook niet verder te gaan.

„Natiman zal woedend zijn, als we bij hem komen en vertellen van die spoken! Hij gelooft er niet aan en zegt, dat in zijn boeken staat, dat het allemaal bijgeloof is! Maar ik ben geen kind en heb met eigen ogen spoken gezien; brrr, 't was ijselijk!"

„Weet je wat? We gaan niet naar hem toe en zeggen hem niks. Laten we vast naar Nickerie gaan. Natiman moet niet denken, dat-ie Directeur of Commissaris is!"

„Maar als hij dan later vraagt, waar we geweest zijn?"

„Dan zeggen we, dat een man, dien we niet kenden, ons namens hem bevel is komen geven, om naar Nickerie te gaan. We vonden het wel vreemd, maar hebben natuurlijk gehoorzaamd, en hebben dien man als bewaker bij de jongens achtergelaten!"

Ze grinnikten alle drie; „dan kan-ie gaan kijken en zelf spoken zien!"

Karbani zag hen de kant van Nickerie op gaan en vond, dat het geen zin meer had hen te volgen. Wat nu? Van de ene kant was alles nu veel eenvoudiger geworden, als hij de jongens vond; maar van de andere kant: waar moest hij ze nu zoeken? Ofschoon hij vast aan het bestaan van geesten geloofde, had hij onmiddellijk begrepen, dat hier een of meer mensen aan 't werk geweest waren, om den Javaan weg te krijgen en zo de jongens te bevrijden. Maar wie konden dat geweest zijn? Waren dat vrienden of vijanden van Suratno? Wat zouden ze met den jongen doen? Zou zijn overwicht op Natiman wel volledig zijn, als hij niet zeggen kon, waar de jongen wel was?

Onwillekeurig was hij doorgelopen en besloot nu op goed geluk af

') Passi: weggetje.

Sluiten