Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

„Veronderstel het gunstigste geval: je treft hem, vóór hij jou kan treffen......"

„Veronderstel? Veronderstel? Daar zal ik wel voor zorgen!"

„Goed! Je treft en doodt hem; je bent voldaan, je hebt wraak genomen; wat dan?"

„Wat dan? Vraagt U dat nog? Dan kan het me niks schelen, wat er gebeurt, als ik me maar gewroken heb! Vraagt U nog wat dan? Is U een echte Javaan?"

De mandoer had moeite zijn ontroering te bedwingen.

„Dat ben ik; maar ik ben nog meer; ik ben een oud man, en heb al veel mensen ontmoet, die verteerd werden van spijt, omdat ze heel hun leven vergooid hadden door in hun jeugd enkel naar hun hart en niet naar hun verstand te luisteren...... of naar goede raad!

Ik ben nog meer: ik ben een oprecht vriend van je vader en zou het mezelf nooit vergeven, als ik niet alles geprobeerd had, om jou te beletten hem ongelukkig te maken. Je hebt het recht niet zijn goede naam, zijn betrekking, zijn verwachtingen over jou, en het beetje huiselijkheid, wat hij nog heeft, op te offeren aan je persoonlijke wraakzucht!" '

Max keek hem hulpeloos aan: „Weet U dan geen ander middel, om me te wreken, zonder dat ik in de gevangenis kom? Zou mijn leven dan ook niet ongelukkig worden, als ik die schande op me moet laten zitten? 'k Zou geen dag meer plezier hebben!"

Karbani bleef even nadenken; ten slotte besloot hij van twee kwaden het minste te kiezen.

,,'n Ander middel? Dat weet ik wel, maar daar heb je durf voor nodig; heb je die?"

„Natuurlijk! Wat is dat middel?"

„Kijk 'ns m'n jongen, voor mensen als Natiman is er een straf, die erger is dan de dood; dat is de minachting, de bespotting, het belachelijk maken in 't openbaar. Daarmee zul je je veel erger kunnen wreken, dan met hem te doden, terwijl je zelf buiten handen van de politie blijft."

Max' ogen begonnen te glinsteren.

„Zeg maar, wat moet ik doen?"

„Ga met me mee naar Waterlo; ik zal je in mijn eigen huis verbergen. Als Natiman allen bij elkaar geroepen heeft, sluip je achter de mannen aan; heeft hij met veel omhaal verteld, dat de zoon van

Sluiten