Onderstaande tekst is niet 100% betrouwbaar

Suratno in zijn macht is, dan spring je ineens te voorschijn, en lacht hem hardop uit: „Opschepper! Leugenaar! Hier ben ik, zo vrij als een vogel in de lucht! Man, je kunt niet eens tegen een jongen op, hoe ga je mandoer willen worden? Word mandoer in de bewaarschool, die kun je misschien baas!

Geloof me, Max, zo tref je hem veel pijnlijker dan met die dolk!"

Max begon meteen al de hangmat los te maken en op te bergen; „gauw maar, ik durf best!"

Geen ogenblik dacht hij meer aan zijn afspraak met Roland en Freddy; hij zag zichzelf al opspringen tussen al die Javanen! Hij zou lachen en laten lachen! Natiman zou de schaamte misschien niet overleven!

Karbani begreep, dat het gevaarlijk spel was, maar hij rekende op zijn overwicht, om den jongen tegen elke aanval te beschermen. In ieder geval: zijn moordplannen waren afgeleid; nu kon hij zich als jongen wreken en hoefde zich niet op te schroeven tot handelingen en gevoelens, die nog ver boven zijn leeftijd lagen.

't Kwam er maar op aan, den jongen ongemerkt in zijn huis te brengen; als Natiman hem zag, was alles verloren, en zou er misschien toch nog bloed vloeien.

Terwijl ze de richting van Waterlo opgingen, vroeg Karbani zich af, of het niet beter zou zijn, als ze afzonderlijk aankwamen. Natiman zou zeker gehoord hebben, dat de mandoer weg was en posten hebben uitgezet, om te bespieden, wanneer hij terug zou komen. Als hij nu een omweg maakte en van een andere kant alleen kwam, Zou dit aan Natiman gemeld worden, de posten werden opgeheven en Max kon onopgemerkt binnenkomen.

Toch zag hij er tegen op, den jongen alleen te laten; wie weet, wat er kon gebeuren?

Eindelijk had hij het gevonden; hij stond stil en deelde den jongen zijn vrees mede; het zou beter zijn, als Max terug ging naar zijn schuilplaats, daar op zijn vrienden wachtte en dan met hen naar Waterlo kwam. Vlak bij de plantage moesten zij zich dan verbergen en het Indiaantje moest gaan verkennen, of het terrein veilig was en of er nog posten stonden uitgezet. Mocht hij, Freddy, gepakt worden, dan hinderde dat niets; de Javanen hadden niets tegen de Indianen, en zelfs Natiman en zijn dozijn helpers hadden den kleinen jongen niet gezien in gezelschap van Max. Ze zouden hem dus meteen

Sluiten